פחד

פחד

טיפול תפיסתי התנהגותי זהו טיפול בחרדות, פחד, מוטיבציה ירודה, חוסר חשק, פחדים מדברים מסוימים, חרדה פתאומית, פאניקה, חוסר מצב רוח, וחוסר פוקוס. התהליך דרך טיפול קוגניטיבי התנהגותי  מעניק יכולות חזקות לשינוי דפוסים, וצורת המחשבה, העוצרים אותנו ומונעים מראשנו רוגע.

למי יכול להתאים?

תיאורית הריפוי בCBT  מתאימה לבחורים ובחורות, לקטינים, למבוגרים, בעצם לכל מי שמעונין לבצע מפנה חיובי בדרכו ומכוון לדרך חדשה. בהמון מקרים החשש מונע מהאדם להתקדם. חרדה יכולה להיות פחד מדבר מסוים, כמו לדוגמה אובייקט או מקום אולי מתחושה מסויימת . לעומת זאת יכולה להיות חוסר שלווה תמידית כללית. והמקור לא ספציפי. אנחנו, לפעמים חשים תחושת חרדה או רפיון, גם קושי נפשי ותחושה ירודה נוטים לבוא לביקור בחיינו. הבדיקה היינה  המינונים, וחוזק הקושי שמגיע, עד כמה ההרגשות והדמיונות האלו מקשים עלינו, ופוגעים בתפקוד או נוגסים במשך הזמן מהשקט הפנימי.

על הCBT

להבדיל מבסיס הטיפול הקלאסי איתו אפשר להיות בתהליך למשך שנים, במהותו ממקדים את תשומת הלב בעבר. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו טיפול קצר מועד, עם תוצאות מורגשות גם במיידי, בדרך זו דווקא מתמקדים בעיקר ב"כאן ועכשיו", בקשיים ובמתח שעוברים בתקופה זו. העלאת צורת ההתנהגות והחשיבה העוצרת אותנו להכרה ומודעות, והמרת הדפוסים המחשבתיים וההתנהגותיים העושים את המכשול. טיפול קוגניטיבי התנהגותי  מאפשר דפוסים לחיים נכונים בעזרת  דרך משותפת של המטפל עם המטופל, וכיוונון של המטופל להישאר פעיל ולסגל דרכי התמודדות שיוטמעו בו, על מנת לצאת בסגירת המסע לדרך ללא תלות. הטיפול מאחה את הביטחון העצמי, מפחית מחשבות שליליות ומאפשר למטופל להכיר את המחשבות המטרידות ולשלוט בהם. הוא גם מוריד את עוצמת התחושות הלא נעימות לרמה סבירה ונותן למטופל להכיר ולעבוד עם כל יכולותיו שלא מימש עד היום. בממוצע טיפול CBT עומד על 20 מפגשים.

איך הטיפול עובד על פחד

במפגשים נכלול את החלק התפיסתי והמקום ההתנהגותי, בכדי לבסס מצב של סדר פנימי וחיצוני ומעשי. הצד הקוגניטיבי היינו טיפול הכרתי, טיפול המתרכז בצורת החשיבה. הרעיון המרכזי הוא להחליף את הדרך בה אנו מבינים סיטואציות, בעזרת הכרת הפחד וההפרעות שעוברות אצלנו בזמן או קרוב לחוויות עצמן, החלפת התפישה שאנו מחברים לסיטואציה והפרשנויות הנגטיביות הללו, בפרשנויות חיוביות המפחיתות את התחושות המעיקות שיושבות בתוכנו. הבסיס הוא שאנו בעלי כוח רב לשנות את הפרשנות שלנו, גם אם המצב בשטח נשאר בעיינו. דרך העבודה בצד ההתנהגותי, היא היפוך דפוסי ההתנהגות, המעכבים את חיי המטופל  ופוגעים בשאיפותיו. חיזוק וסיגול הרגלים העוזרים לנו לבנות את האיזון שבנו, תוך כדי הפחתת הדפוסים שלא מפרים את צרכינו, ופוגמים לנו ביכולות ובכוחות ולפעמים בקשרים עם הסביבה ועם עצמנו. המיקוד יהיה על המרתן בצורות התנהלות שונות ופרודוקטיביות.

כלים שונים

בטיפול CBT ישנה קשת רחבה של אפשרויות. הטיפול מתנהל על ידי דיבור. בו אנו מגלים את העיוות של החשיבה, מוציאים נושאים חבויים, הגדרות בסיס של המטופל על אישיותו ועל העולם שטבועים בילדותו ועד היום.  אנחנו מאתרים את המקור לפחד מסיטואציות, היושב על פרשנות אישית ולאו דווקא על עובדות המציאות בשטח. כלי נוסף, כלי החשיפה, בו המטופל נחשף בזמן המתאים לו, בהדרגה ובמרחב בטוח, לסיטואציות דרכן בדרך כלל מתחזקת אצלו חווית פחד. מתוך הכלים נמצאים גם כתיבת סיטואציות, חילופי אוויר, דרכי מיקוד, חיבור עם כלי הבעה עצמית, ספורט , טבלאות שמסיעות לבהירות בביטוי החוויות והחששות, החלטה בצוותא לבניית תוכנית חיזוק ספציפית. בחירת התהליך תהיה באופן מתואם למטרות, גילאים, כוחות ותחומי עניין של המטופל. רחל – מטפלת בפחדים
איך אפשר לטפל בפחדים | טיפול בפחדים