מטפלת CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא תהליך טיפולי המתמקד בדאגות, חוסר מצב רוח, מוטיבציה ירודה, פחדים, חרדה פתאומית, דיכאון, חוסר פוקוס, ופאניקה שינוי באמצעות CBT מספק יכולות חזקות בשינוי דרך ההתנהלות, ומערכת החשיבה, המעכבים אותנו ומונעים מאתנו איזון.
למי הטיפול רלוונטי?
תיאורית הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי טובה לבחורים ובחורות, לילדים צעירים, למבוגרים ומבוגרות, למעשה לזה שצריך לעשות מפנה חיובי בנפשו. בהרבה מקרים הדאגה מונעת מהאדם להתקדם. לפעמים הדאגה המוגזמת גורמת לשיתוק מדבר מסוים, כמו אדם או מנושא מסויים. מאידך גיסא בעיית הפחד מסוגלת להיות דאגה כללית. והמקור אינו ידוע. אנחנו, לפרקים חווים פחדים או עייפות וחולשה, גם אי שקט והרגשה ירודה נוטים לקפוץ לביקור בראשנו. השאלה היא מהו גודל כוח השליליות, כמה התחושות והדמיונות הללו מכבידים על נפשינו ופוגעים בתפקוד או נוגסים ביום יום מהשקט הפנימי.
מטפלת CBT
בשונה מהטיפול הקלאסי שנהוג איתו להיות בטיפול במשך שנים, בו מרוכזים בהיסטורית המטופל. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא כלי תמיכה פנימי, עם השפעות חזקות שנשארות לתמיד, הממוקד בהווה, בקשיים ובלחצים שמרגישים "ברגע זה". למידת מערכת ההתנהגות והחשיבה המסכלים את מטרותינו, והחלפת הרכיבים המחשבתיים וההתנהגותיים האחראים ליצור את הקושי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי מאפשר דפוסים לחיים בריאים על ידי דרך משותפת של המטפל עם המטופל, ונכונות של המטופל להיות פעיל ולהפנים כלים שישארו בו, על מנת לצאת בתום הטיפול לדרך עצמאית. הטיפול מאחה את התחושת ערך, עוצר הסחות פנימיות ומאפשר למטופל להכיר את המחשבות המציקות ולשלוט בהם. הוא גם ממתן את חוזק הרגשות הקשות לעוצמה נורמטיבית ונותן לכל אחד להכיר ולתפקד עם מלוא הפוטנציאל בו. טיפול CBT עומד על עשרים מפגשים.
איך הטיפול קורה
במפגשים נשלב את החלק התפיסתי והחלק ההתנהלותי, על מנת להשלים מצב של שינוי יסודי ומעשי. החלק הקוגניטיבי הוא טיפול מחשבתי, טיפול הממוקד בעיוותי החשיבה. הרעיון המרכזי הוא להחליף את הדרך בה אנו מבינים חוויות, על ידי ניתור ההפרעות שנמצאות בראשנו בשעת או סביב לחוויות עצמן, המרת התפישה שאנחנו מחברים לסיטואציה והפרשנויות השליליות הללו, במחשבות מחזקות המונעות את ההרגשות המעיקות. לב העיקרון הוא שאנחנו מסוגלים לשנות את התגובות שלנו, גם אם המקרה החיצוני נשאר בעיינו. יעד העבודה בנושא ההתנהגותי, הוא היפוך צורת ההתנהגות, המעכבת את האדם ומחבלת במטרותיו. סיגול כלים העוזרים לנו לבנות את עצמנו, תוך כדי הסרת המעשים הרגילים לנו, שלא מפרים את רצוננו ופוגמים לנו בתפקוד היום יומי, ולעיתים בחיבור עם הסביבה ועם עצמנו. המיקוד יהיה על החלפתן בדרכי התנהגות אחרות, אדפטיביות המשתלבות בחיינו.
כלים שונים
בטיפול CBT יש מגוון רחב של כלים. המפגש הוא על ידי דיבור. דרכו אנו לומדים את העיוות של החשיבה, מוציאים נושאים חבויים, הגדרות בסיס של המטופל על מהותו ועל הסביבה, שטבועים בילדותו ובהווה שלו. אנו מאתרים את הסיבה לריחוק מסיטואציות המטרידות את המטופל. מקור הפחד יושב על פרשנות אישית ולאו דווקא על המציאות האובייקטיבית. נשתמש גם בכלי החשיפה, בו כל אדם נחשף בקצב המתאים לו, בהדרגה ובמרחב בטוח, לסיטואציות דרכן לעיתים קרובות מתעוררת אצלו חווית פחד. בארגז האפשרויות נמצא כלים כמו תיעוד מחשבות, נשימות, תרגילי איזון, שילוב של כלי הבעה עצמית, עשייה פיזית , טבלאות שמכוונות לדיוק הרגשות והמחשבות, עבודה משותפת לחיבור דרך טיפול ספציפית למטופל. בחירת התהליך יהיה באופן מותאם לרצונות, לגיל, למסוגלות ותחומי העיניין השייכים אל המטופל. לשיחת יעוץ חינם ניתן לצור קשר עם מטפלת CBT רחל, מטפלת בפסיכותרפיה במגוון שיטות – רחל.