לחץ נפשי

לחץ נפשי

לחץ נפשי סיבות ודרכי טיפול. לחץ נפשי נגרם כתוצאה מהצורה בה אנו מפרשים ומגיבים למצבי לחץ. בטיפול CBT ישנה מניפה מגוונת של כלים לטיפול בלחץ נפשי. טיפול בלחץ נפשי הוא חשוב וקריטי לאושרנו, לחץ נפשי הופך אדם לעייף, טרוד, אולי עצבני, אולי אף חולה ובעיקר בידיעה או אי ידיעה פוגע בתפקוד ובתקשורת שלנו מול עצמנו מול הסביבה. לחץ נפשי הוא גורם מפריע החוזר להופיע אצל רובנו, תופעת הלחץ היא שכיחה בעיקר ב"עולם המודרני", קריירה, משפחה, הורים, ילדים, הספקים, לימודים, מבחנים, שעות עבודה מטורפות, שעות שינה מועטות ועוד. כדי לתפעל את הכוחות, על מנת למצוא איזון ומימוש הפוטנציל האישי, יש לרכוש כלים שאיתם נוכל להתנהל. הדבר קיים ואפשרי

טיפול מחשבתי התנהגותי הינו תהליך המתמקד במחשבות שליליות, לחץ ,עייפות, חוסר חשק, פחדים, חרדה פתאומית, תסמינים גופניים הנלווים למצב, חוסר מצב רוח, וחוסר מיקוד. שינוי באמצעות CBT   מעניק יכולות עוצמתיות להחלפת דרך ההתנהלות, ומנגנון הסקת המסקנות, המדכאים אותנו ומדירים מאתנו רוגע.

למי יכול להתאים?

הטיפול מוצלח ומתאים לבחורים ובחורות, לילדים צעירים, למבוגרים ומבוגרות, בעיקרו של דבר לזה שמרגיש צורך לעשות מפנה חיובי במציאות חייו, ומכוון לחבר ערוץ חדש במסלולו. בהרבה מקרים החשש מונע מהאדם להתקדם קדימה. חרדה ספציפית, היא פאניקה מדבר מסוים, כמו חיה  אולי מסיטואציה קבועה. מאידך גיסא הפרעת החרדה יכולה להיות הרגשת לחץ נפשי ודאגה כללית. והשורש לא ספציפי. כל אחד ואחת מאתנו, מפעם לפעם עוברים תחושת חרדה או עייפות וחולשה, גם אי שקט והרגשה ירודה נוטים לקפוץ לביקור בראשנו. השאלה היא כמות של  "נפילות" מה המינון, והעוצמה, בכמה התחושות והמחשבות האלו כבדים עליך ופוגעים בתפקוד או ממעיטים ביום יום מהשלווה והשמחה.

על הטיפול

להבדיל מעיקרון הטיפול הקלאסי איתו אפשר להמצא בתהליך במשך זמן רב, אשר במרכזו שמים דגש על העבר. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול פנימי וחיצוני, עם תובנות מדויקות שנשארות בתוכנו, המתמקד בימים אלו, בכבדות ובמבוי הסתום שמרגישים "כאן ועכשיו". העלאת צורת ההתנהגות והחשיבה העוצרת אותנו למודעות והכרה, ושינוי הגורמים התפישתיים וההתנהגותיים העושים את המכשול. טיפול קוגניטיבי התנהגותי  מפתח הרגלים לחיים מאוזנים בעזרת  עבודה מגובשת של המטפל עם המטופל, וכיוונון של המטופל להיות חלק מעשי בטיפול ולהפנים דרכי התמודדות שיוטמעו בו, על מנת לצאת בסגירת הטיפול לדרך ללא תלות. הטיפול בונה את התחושת ערך, עוצר הסחות פנימיות ונותן למטופל להבין את העכבות המציקות ולשלוט בהם. הוא גם ממתן את עוצמת הרגשות הקשות לעוצמה רגילה, ומאפשר למטופל לקבל ולתפקד עם כל יכולותיו שלא מומשו. טיפול CBT כולל 20 פגישות.

מה הדרך בה CBT עובד

במפגשים נכלול את המקום התפיסתי והחלק ההתנהלותי, בשביל להנחיל סדר כללי עמוק בחיי האדם. הצד הקוגניטיבי הוא טיפול הכרתי, טיפול המתרכז בצורת החשיבה. היסוד הוא לשנות את הדרך בה אנו מפרשים חוויות, על ידי זיהוי ההפרעות שקורות בראשנו בשעת או סביב לחוויות עצמן, שינוי קריאת המצב שאנו נתונים בו והפרשנויות הנגטיביות, בפרשנויות מחזקות המפחיתות את ההרגשות המאיימות שנמצאות בתוכנו. המקור היינו שאנו יכולים לשנות את התגובות שלנו, בתוך עצמנו גם אם הרגע בשטח אינו משתנה. תהליך העבודה בחלק ההתנהגותי, הוא שינוי צורת ההתנהגות, המעכבת את האדם  ופוגעת בשאיפותיו. דרכי ולימוד הרגלים העוזרים לנו לייצב את אישיותנו, מול הסרת הדפוסים שאינם מפרים את רצוננו, ופוגמים לנו בתפקוד היום יומי ולפעמים בחיבור עם הסביבה ועם עצמנו. הפוקוס יהיה על החלפתן בצורות התנהלות אחרות, אדפטיביות המשתלבות במציאות שלנו.

כלים שונים להתמודד עם לחץ נפשי פחד או דיכאון

בטיפול CBT יש נהמניפה מגוונת של אפשרויות. המפגש הוא על ידי שיתוף. דרכו אנו מבינים את העיוות של החשיבה, מוציאים נושאים פנימיים, הגדרות בסיס של המטופל על עצמו ועל הסביבה שטבועים בניסיונותיו שהיו ועד היום. אנו מאתרים את המקור לריחוק מסיטואציות, המבוסס על הבנה אישית ולא על ה"אמת בשטח". בהתאם להפרעה נבחר את הכלי הטיפולי. חרדה – מפגש עם גורם החרדה, דרכו המטופל נחשף בקצב המתאים לו, בהדרגה ובמרחב בטוח, לחוויות דרכן לעיתים קרובות מתחזקת אצלו חווית לחץ נפשי ופחד. מתוך הכלים קיימים תיעוד סיטואציות, חילופי אוויר, תרגילי איזון, חיבור של כלי אמנות, הפעלת הגוף , טבלאות שמסיעות לדיוק בביטוי הרגשות והמחשבות, חשיבה בשניים לחיבור דרך חיזוק אישית למטופל. תכנית הטיפול תעשה לפי שאיפות, גיל, מסוגלות ותחומי עניין של המטופל.