טיפול בחרדות

טיפול בחרדות הוא טיפול בתחושת הפחד או הלחץ שעולים בנו "ללא שליטה". במה מטפלים? טיפול בחרדות הוא טיפול גם באמונת הבסיס הגורמת לחרדה, גם בטריגרים, סיטואציות, המפעילות אותה, וגם בתחושות הפיזיות הנלוות למצב, במידה ויש. טיפול בחרדות יכול לשפר משמעותית את איכות החיים ולהחזיר את האדם למצב של איזון, שינה טובה, ושקט נפשי.

טיפול בחרדות cbt

השיטה המרכזיות כיום לטיפול בחרדות היינה, שיטת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי המתאים לטיפול בחרדות, פוביות, חוסר מצב רוח,  עייפות, דיכאון, חוסר מיקוד, ותסמינים גופניים המתלווים. תהליך  " טיפול בחרדות " דרך טיפול קוגניטיבי התנהגותי,  מעניק יכולות חזקות להחלפת דרכי התנהגות, ומערכת הסקת המסקנות שבנו, המעכבים את האדם ומונעים מאתנו רגיעה.

טיפול בחרדותלאיזה גיל יכול להתאים?

טיפול בחרדות ילדים, לבחורים ובחורות, למבוגרים וזקנים, למעשה למי שרוצה להתחיל שינוי בדרכו ומוכן לבנות שינוי בנתיבו. במספר רב של אירועים יוצא כי הדאגה מונעת מהאדם להתקדם. חרדה הינה שיתוק ממשהו מסוים, למשל חפץ או אובייקט, אולי מסיטואציה קבועה. מצד שני בעיית הדאגה מסוגלת להיות חוסר שלווה תמידית כללית, והמקור לא תמיד ברור. אנחנו מפעם לפעם חווים חרדה או עייפות וחולשה, גם חוסר שלווה ותחושה ירודה נוטים לקפוץ לביקור בראשנו. השאלה היינה עניין  של מה הוא המינון, והחוזק, כמה ההרגשות והמחשבות הללו מקשים על נפשנו ופוגעים בהתנהלות או נוגסים לאורך זמן מהשמחה והשלווה. לכן חשוב לדעת, טיפול בחרדות הוא ממוקד ויעיל, ולרוב קצר טווח.

מה זה CBT

להבדיל מעיקרון הטיפול הקלאסי שנהוג איתו להמשיך במפגשים במשך זמן רב, אשר מתמקדים בדברים שקרו בזמן עבר. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו כלי תמיכה פנימי, עם תובנות משמעותיות הנשארות לכל החיים, העוסק בהווה, בכבדות, בחרדה ובמועקה שמרגישים "עכשיו". חשיפת מערכת החשיבה וההתנהגות למודעות, והמרת הדפוסים המחשבתיים וההתנהגותיים היוצרים את ההפרעות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי  מאפשר הרגלים לחיים מאוזנים בעזרת  דרך משותפת של המטפל עם המטופל, ורצון של המטופל להיות אקטיבי וללמוד כלים שיהיו בו, בשביל לצאת בסוף הטיפול לדרך ללא תלות. הטיפול מאחה את תחושת הערך, מדלל פאסימיות וחרדתיות ומפנה מקום למטופל להכיר את המחשבות המעיקות ולשלוט בהם. בנוסף גם מוריד את חוזק הרגשות הקשים לעוצמה נורמטיבית  ונותן למטופל לתפקד עם מלוא הפוטנציאל בו. בדרך כלל טיפול CBT עומד על עשרים פגישות.

כיצד זה קורה

במפגשים נשלב את הפן התפיסתי והפן ההתנהלותי, כדי להשלים אפשרות של שינוי עמוק ומעשי. הצד הקוגניטיבי היינו טיפול הכרתי, טיפול הממוקד בדפוסי המחשבה. הרעיון המרכזי הוא לשנות את הדרך בה אנחנו מפרשים סיטואציות, בעזרת ניתור ההפרעות שנמצאות אצלנו בזמן או קרוב לחוויות עצמן, שינוי התפישה שאנחנו מדביקים לסיטואציה והמחשבות הנגטיביות, במחשבות מחזקות המונעות את ההרגשות המעיקות שנמצאות בנו. הבסיס הוא שהננו בעלי כוח רב להשפיע על הפרשנות שלנו, גם אם נשאר הרגע החיצוני אותו הדבר. דרך העבודה בחלק ההתנהגותי, הוא שבירת דפוסי ההתנהגות, התוקעים את חיי המטופל  ומחבלים בשאיפותיו. הטמעת הרגלים העוזרים לייצב אותנו, מול הפחתת המעשים הרגילים לנו שלא מפרים אותנו, ומפריעים לנו ביכולות ובכוחות ובהרבה מהמקרים בחיבור עם הסביבה ועם עצמנו. המיקוד יהיה על החלפתן בצורות התנהלות חדשות, פרודוקטיביות המותאמות למציאות שלנו.

מגוון כלים

בטיפול CBT יש קשת רחבה של אפשרויות. המפגש מתנהל על ידי שיח. בו אנו מבינים את ההפרעות בראשנו, מעלים תכנים חבויים, הגדרות בסיס של המטופל על עצמו ועל העולם שנטועים בניסיונותיו שהיו ובהווה שלו. אנחנו מאתרים את הסיבה ללחץ מסיטואציות, לחץ הנשען לעיתים על פרשנות פנימית ולא על האמת האובייקטיבית. יש גם מפגש עם גורם החרדה,  כל אדם נחשף בקצב המתאים לו, בהדרגה ובמקום מוגן, לסיטואציות איתן בדרך כלל מתחזקת אצלו חרדה. נעבוד גם עם רישום יומן, נשימות, שיטות מיקוד, שילוב עם אמצעי התבטאות יצירתית, הפעלת הגוף , טבלאות שמסיעות לדיוק בהסברת הרגשות והחששות, חשיבה משותפת לחיבור מסגרת "עבודה" ספציפית. הכל בהתאם לשאיפות, גיל, מסוגלות ועיסוקי פנאי השייכים אל המטופל.

טיפול בחרדות cbt | טיפול cbt בחרדות | טיפול בחרדה | טיפול חרדות ופחדים | איך מטפלים בחרדות | מטפלת בחרדות | מטפלת בחרדה | טיפול בחרדות ללא תרופות