פסיכודרמה

פסיכודרמה או טיפול CBT

פסיכודרמה היא חלק משיטות ה"טיפול באמנות", היא משלבת בין כלים מעולם הפסיכולגיה לבין כלים מעולם הדרמה. טיפול בפסיכודרמה יכול להיות פרטני או קבוצתי. גם בטיפול קבוצתי עובדים על ההפרעה האישית לאדם עצמו, בתוך המבנה הקבוצתי. בפסיכודרמה הטיפול הוא דרך הצגת הדמויות (האנשים בחיינו), הסיטואציות שאנו מתמודדים איתם או ברצוננו להתמודד, הרגשות והקונפליקטים שבפנים. דרך העלאת הדברים הפנימיים לרובד הפיזי, אנחנו משתחררים, פורקים ומתמודדים עם הקושי במרחב בטוח. המפגש עם עולם הדרמה מחזק את יכולת הביטוי, את הביטחון העצמי, הדימוי העצמי, ונותן לנו להשלים עם דברים חבויים. בעולם הפסיכודרמה אנחנו מבימיים את חיינו, צופים בהם, רואים אותם בצורה שונה לגמרי, מהצד בברור, ומשנים אותם ברובד הפיזי והפנימי. השיטה פותח על ידי יעקוב לוי מורנו. אין צורך בשום ידע קודם בתחום הדרמה על מנת לעבור טיפול בפסיכודרמה.

למי מתאימה פסיכודרמה

השיטה מתאימה לילדים ומבוגרים בכל גיל, חלק מהמסגרות מותאמות גם לטיפול בנוער עם צרכים מיוחדים. פסיכודרמה מטפלת בהפרעות כגון קשיים בביטחון העצמי, קשיים בעיקבות סיטואציה קשה שחוו או חווים כרגע, הפרעה או קושי חברתי, זוגי, אישי.

פסיכודרמה ועוד

עוד סוג טיפול המקביל לאותם ההפרעות היינו טיפול ה CBT. זהו טיפול תפיסתי התנהגותי המתמקד במחשבות שליליות, עייפות, עצבות, פוביות, התקפי חרדה, פאניקה, מצבי רוח ירודים, וחוסר מיקוד. שינוי באמצעות CBT נותן יכולות עוצמתיות לשבירת דרך ההתנהלות, וצורת המחשבה, המדכאת את מטרותינו ומונעת מאתנו איזון.

למי יכול להתאים?

דרך הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מומלצת לקטנטנים, למתבגרים, למבוגרים ומבוגרות, לאמיתו של דבר לכל אחד שרוצה לבצע שינוי בנפשו ועם נכונות לחבר ערוץ חדש במסלולו. בהמון פעמים הפחד מונע מהאדם להתקדם קדימה. חרדה יכולה להיות ממוקדת, בהלה קשה היוצרת שיתוק ממשהו מסוים, או לחילופין יכולה להיות "הפרעת פחד" חרדה ודאגה כללית, המלווה את האדם, והמקור לא ספציפי. אנחנו, לפרקים חווים פחדים או תשישות, גם חוסר שלווה ותחושה ירודה עלולים לבוא לביקור בחיינו. הבדיקה היא עניין של גודל, ועוצמה, בכמה ההרגשות והמחשבות הללו מקשים עלינו ומפריעים בהתנהלות או ממעיטים ביום יום משמחת החיים והשקט הפנימי.

קצת על ה CBT

להבדיל מבסיס הטיפול הדינאמי שנהוג איתו להיות בטיפול למשך שנים, אשר ממקדים את תשומת הלב בהיסטורית המטופל. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו טיפול קצר מועד, עם תובנות חזקות שנשארות בתוכנו, העוסק בכאן ועכשיו, בכבדות ובמתח "ברגע זה". העלאת דפוסי ההתנהגות והחשיבה המזיקים לנו  למודעות, והמרת הרכיבים השכליים וההתנהגותיים האחראים ליצור את המכשול. טיפול קוגניטיבי התנהגותי מפתח דפוסים לחיים נכונים על ידי דרך משותפת של המטפל עם המטופל, ונכונות של המטופל להישאר אקטיבי ולסגל כלים שיוטמעו בו, בשביל לצאת בסוף התהליך לדרך עצמאית. הטיפול מאחה את תחושת ערך, מפחית מחשבות שליליות ונותן למטופל להבין את העכבות המטרידות ולשנות אותן. בנוסף מקטין את חוזק התחושות הלא נעימות לעוצמה סבירה, ונותן למטופל להכיר ולהתמודד עם מלוא הפוטנציאל בו. בדרך כלל טיפול CBT הוא בסביבות עשרים פגישות.

כיצד זה עובד

בטיפולים נשלב את הפן הקוגניטיבי והמקום ההתנהגותי, בשביל לקבל אופציה של שינוי עמוק ויעיל. החלק הקוגניטיבי היינו טיפול מחשבתי, טיפול המתרכז בהרגלי המחשבה.  היסוד היינו להחליף את הדרך בה אנחנו לוקחים חוויות, בעזרת ניתור ההפרעות שנמצאות בנו בשעת או קרוב לחוויות עצמן, שינוי התפישה שאנחנו נותנים לסיטואציה והפרשנויות הנגטיביות הללו, בפרשנויות מחזקות העוצרות את ההרגשות המעיקות ששוכנות בפנים. העיקר זה שאנו יכולים לשנות את הפרשנות שלנו, גם אם הרגע החיצוני נשאר בעיינו. דרך הטיפול בחלק ההתנהגותי, היא שבירת הרגלי ההתנהגות, התוקעים את חיי המטופל  ומחבלים בשאיפותיו. הטמעת תרגילים המקלים עלינו לייצב ולאזן את עצמנו, תוך כדי הפחתת הדפוסים שאינם מפרים אותנו, ומפריעים לנו בתפקוד היום יומי ולפעמים בחיבור עם האחר ועם עצמנו. המיקוד יהיה על החלפתן בדרכי התנהלות שונות, פרודוקטיביות המשתלבות במציאות שלנו.

מגוון כלים

בטיפול CBT יש קשת צבעונית של כלים. הטיפול היינו על ידי דיבור. בו אנו לומדים את העיוות של החשיבה, מציפים תכנים חבויים, אמונות יסוד של המטופל על מהותו ועל האחר שנטועים בילדותו ועד היום. אנחנו מאתרים את הסיבה לפחד מחוויות, הנשען על פרשנות סובייקטיבית ולא על נתוני האמת בשטח. עוד מהכלים הוא, כלי החשיפה, דרכו המטופל נחשף בזמן הנכון לו, בשלבים ובמקום מוגן, לחוויות בהן לעיתים קרובות מתעוררת אצלו חרדה.יש כלים רבים לרשותנו, ביניהם תיעוד מחשבות, חילופי אוויר ונשימה, דרכי רגיעה, חיבור עם כלי אמנות, הפעלת הגוף , טבלאות שעוזרות לדיוק בהבנת התחושות והמחשבות, החלטה משותפת לבניית מסגרת חיזוק ספציפית למטופל. בחירת התהליך הוא בהתאם למטרות,  לגיל, כוחות ותחביבים השייכים אל המטופל.