פוביה

פוביה

פוביה – היא פחד קיצוני ממשהו מוגדר, אובייקט, מקום, מצב. חרדה מוגזמת מדבר "שלא לצורך" נקראת פוביה. טיפול CBT הוא הממוקד והמצליח ביותר כיום להפרעת הפוביה. לפעמים פוביה מורגשת לא כפחד אלא כגועל, חשוב להבין שגם גועל הוא סוג של פחד ועל כן גם גועל "מוגזם" מדבר מה היינו מוגדר כפוביה. הפרעה זאת אינה יוצאת דופן והכלים לטיפול בה ספציפיים ומדויקים. מי שמכיר יודע שהפרעת הפוביה מטרידה ומעיקה, גורמת לתחושות גופניות של אימה, לפעמים פוגעת בשינה ואף יכולה לפגוע בתפקוד. טיפול בפוביה מעלה משמעותית את איכות החיים ועוזר להתקדם במצבים שעד היום הייתה בהם המנעות ופחד.

טיפול מחשבתי התנהגותי הינו תהליך המתמקד במחשבות שליליות, פוביה , בהלה, חוסר מצב רוח,  עייפות, דיכאון, חוסר פוקוס, והתקפי פאניקה. טיפול ב CBT  נותן יכולות עוצמתיות להחלפת דרכי התנהגות, ומנגנון הסקת המסקנות שבנו, החוסמים את האדם ומרחיקים מראשנו רוגע.

לאילו גילאים זה אפשרי?

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מתאים לנוער, לקטינים, למבוגרים ומבוגרות, לאמיתו של דבר לכל מי ששואף להתחיל מפנה חיובי במציאות חייו, ומכוון ליצור שינוי בנתיבו. במספר רב של אירועים יוצא כי הפחד מונע מהאדם להתקדם קדימה.

פוביה וחרדה כללית

לפעמים הדאגה המוגזמת גורמת שיתוק ממשהו מוגדר, כמו אובייקט או מקום או אולי ממצב קבוע, נקראת פוביה. לעומת זאת בעיית הדאגה עלולה להיות חרדה כללית. והמקור לא תמיד ידוע. אנחנו, לפרקים חווים פחדים או חולשה, גם אי שקט ותחושה ירודה עלולים לבקר בראשנו. הבעיה היינה כשהעוצמה גדולה, עד כמה התחושות והדמיונות הללו כבדים על נפשנו ופוגעים בתפקוד או מורידים ביום יום מהשקט הפנימי.

על הCBT

להבדיל מבסיס הטיפול הקלאסי בו ניתן להיות בתהליך במשך זמן רב, במהותו מתרכזים בעבר. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו טיפול פנימי, מעשי, עם תוצאות מורגשות הנשארות ככלים בתוכנו לכל החיים. השיטה בעיקר מתעסקת בכאן ועכשיו, בסיבוכים ובמבוי הסתום שמרגישים "עכשיו". העלאת מערכת החשיבה וההתנהגות העוצרת אותנו למודעות והכרה, ושינוי הרכיבים התפישתיים וההתנהגותיים היוצרים את המכשול. טיפול קוגניטיבי התנהגותי  מלמד דפוסים לחיים מאוזנים בעזרת  דרך מגובשת שמייצרים המטפל עם המטופל, ורצון של המטופל להישאר חלק מעשי בטיפול ולהפנים דרכי התמודדות שיהיו בו, על מנת לצאת בתום המסע לדרך ללא תלות. הטיפול מחזק את הביטחון העצמי, מפחית הסחות פנימיות ומאפשר למטופל ללמוד את המחשבות המטרידות ולשלוט בהם. בנוסף גם ממתן את עוצמת התחושות הלא נעימות לעוצמה סבירה ומאפשר לכל אחד לדעת ולתפקד עם מלוא הפוטנציאל בו. בדרך כלל טיפול עם מטפלת CBT הוא בסביבות 20 מפגשים. כשמטרת הטיפול מורכבת מכמה גורמים יכול להתארך, בעוד שכשיש פוביה ומטרה מוגדרת יכול גם להתקצר.

מה הדרך בה CBT עובד

בשיטה זו נשלב את המקום התפיסתי והצד ההתנהלותי, על מנת להשיג מצב של סדר פנימי וחיצוני יעיל. הצד הקוגניטיבי הוא טיפול הכרתי, טיפול המתמקד בצורת החשיבה.  הרעיון המרכזי הוא להחליף את הדרך בה אנו מבינים סיטואציות, על ידי ניתור ההפרעות שנמצאות בנו בשעת או סביב לחוויות עצמן, שינוי התפישה שאנו מדביקים לסיטואציה והפרשנויות הנגטיביות האלו, במחשבות חיוביות המונעות את ההרגשות המעיקות שנמצאות בנו. המקור היינו שאנו יכולים לשנות את התגובות שלנו, גם אם המצב החיצוני נשאר בעיינו. דרך הטיפול בנושא ההתנהגותי, הוא היפוך צורת ההתנהגות, המעכבת את האדם  ופוגעת במטרותיו. דרכי וסיגול כלים העוזרים לנו לייצב את אישיותנו, בזמן הסרת הדפוסים שאינם מפרים את רצוננו, ושמזינים את הפחד, פוביה , או את מצב הרוח הירוד. המיקוד יהיה על המרת הדפוסים הקבועים בדרכי התנהלות שונות, אדפטיביות המשתלבות במציאות שלנו.

מגוון כלים

בטיפול CBT ישנה מניפה מגוונת של כלים. הטיפול מתנהל בעזרת דיבור. דרכו אנו לומדים את המחשבות המעכבות, מוציאים נושאים חבויים, אמונות יסוד של האדם על עצמו ועל האחר שמושרשים בילדותו ועד היום. אנו מאתרים את המקור לריחוק מהחוויות, המתבסס על הבנה אישית ובמידה מועטה על עובדות המציאות האובייקטיבית. כלי נוסף יהיה מפגש עם גורם החרדה,  המטופל מתרגל בזמן המתאים לו, בהדרגה ובמקום בטוח, לחוויות דרכן בדרך כלל מתחילה אצלו חרדה. מתוך הכלים ישנם תיעוד מחשבות, נשימה – חילופי אוויר, תרגילי איזון, שילוב של כלי הבעה עצמית, הפעלת הגוף , רשימות שמסיעות לבהירות בביטוי הרגשות והחששות, החלטה משותפת להצבת מסגרת פעולה ייחודית. חשוב לציין כי מסגרת הטיפול תבנה באופן מתואם למטרות, גילאים, כוחות ותחביבים של המטופל.