טראומה נפשית

טראומה נפשית

טראומה נפשית ומה הפתרון. חשוב להבין שטראומה היא דבר שכיח, כשעוברים חוויה קשה ומערערת נשארת בראשנו המחשבה, ואף בגופנו התחושה והחרדה. לפעמים אפשר לחיות את החיים יחד עם הטראומה ולא להרגיש בה ביום יום, ולפעמים היא מקשה עלינו בתפקוד או ברגעים שהיינו רוצים לתפקד בהם בלעדייה. התמודדות עם טראומה נפשית לפעמים נשמעת מפחידה לאדם הסוחב אותה, כי מפחד שיהיה עליו לחשוב עליה, לדבר עליה וזה דבר אשר מנסה להמנע ממנו על מנת להרגיע את רוחו. חשוב להבין שיש דרך להתגבר על טראומה נפשית ולחיות חיים מאוזנים ורגועים יותר. טיפול מחשבתי התנהגותי הינו טיפול במחשבות שליליות, טראומה , בהלה, חוסר מצב רוח,  עייפות, חוסר חשק, חוסר מיקוד, ותסמינים גופניים המתלווים למצב. טיפול ב CBT  מעניק יכולות חזקות לשינוי דפוסים, ומערכת הסקת המסקנות שבנו, העוצרת את האדם ומרחיקה מאתנו איזון.

למי יכול להתאים?

לפעמים פחד, לחץ או חרדה מגיעים עקב טראומה נפשית או חוויה קשה שהשאירה "סימן". שיטת הריפוי בCBT  טובה לילדים צעירים, לנוער, למבוגרים ומבוגרות, בעצם לזה שרוצה לעשות תהפוכה חיובית במציאות חייו, ומכוון ליצור דרך לשינוי. בהמון פעמים החשש והדאגה  מונעת מאתנו להתקדם. בהלה קשה יכולה להיות פאניקה ממשהו מסוים, כמו למשל אובייקט או מקום  אולי מסיטואציה קבועה. מאידך גיסא הפרעת הדאגה יכולה להיות חרדה כללית. והשורש אינו תמיד ידוע. כולנו, מדי פעם מרגישים פחדים או עייפות וחולשה, גם אי שקט ותחושה ירודה עלולים לבקר אצלנו. השאלה היינה מה היא הכמות והגודל של תחושת השליליות, כמה התחושות והדמיונות הללו מכבידים ומפריעים בהתנהלות, או ממעיטים ביום יום מהשקט הפנימי.

מאפייני הטיפול

בשונה מעקרון הטיפול הדינאמי שנהוג איתו להמשיך בטיפול לאורך זמן, במהותו מתרכזים בעבר. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו בעל כלי תמיכה מעשי, עם תוצאות חזקות הנשארות לכל החיים, המתעסק בכאן ועכשיו, בקשיים ובמחסורים שחשים  בזמן זה. העבודה היא על חשיפת דפוסי ההתנהגות, והחשיבה המעכבים אותנו, והיפוך הגורמים השכליים וההתנהגותיים הגורמים את הקושי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי  מאפשר הרגלים לחיים בריאים, על ידי עבודה מגובשת של המטפל עם המטופל, ורצון של המטופל להיות חלק מעשי בטיפול ולהפנים דרכי התמודדות שישארו עימו, בכדי לצאת בסגירת התהליך לדרך עצמאית. הטיפול בונה את תחושת הערך, מפחית פאסימיות וחרדתיות ונותן למטופל להכיר את העכבות המציקות ולשנות אותן. בנוסף גם ממתן את עוצמת התחושות הלא נעימות לעוצמה רגילה ונותן לכל אחד לקבל ולהתמודד עם מלוא הפוטנציאל בו. בדרך כלל טיפול CBT או טיפול רגשי עומד על עשרים מפגשים.

איך CBT קורה

בטיפולים נחבר את הצד התפיסתי והפן ההתנהגותי, בכדי להשלים שינוי עמוק ומעשי. הצד הקוגניטיבי הוא טיפול הכרתי, טיפול המתמקד בצורת החשיבה. הדבר העיקרי הוא להחליף את הדרך בה אנו מבינים חוויות, בעזרת זיהוי המחשבות הבעייתיות שנמצאות אצלנו בשעת או סביב לסיטואציות עצמן. המטרה היא החלפת דרך הראיה שאנו רואים מצב נתון,  והפרשנויות הנגטיביות בפרשנויות מחזקות, העוצרות את ההרגשות המאיימות ששוכנות בתוכנו. עיקר ההבנה הוא, שהננו יכולים לשנות את התגובות שלנו, גם אם המצב בשטח נשאר בעיינו. תהליך הטיפול בחלק ההתנהגותי, הוא שבירת מערכת ההתנהגות, התוקעת את חיי המטופל  ומחבלת במטרותיו. חיזוק והטמעת תרגילים העוזרים לנו להשיג איזון, בזמן הפחתת המעשים הרגילים לנו, שאינם משרתים את צרכינו ופוגמים לנו ביכולות, ובכוחות ולעיתים בחיבור עם הסביבה ועם עצמנו. הפוקוס יהיה על החלפתן בצורות התנהלות חדשות, אדפטיביות המותאמות לחיינו.

מגוון כלים בדיכאון טראומה נפשית וחרדה

בטיפול CBT ישנה קשת רחבה של אפשרויות. הטיפול הוא על ידי שיתוף. בעזרתו אנחנו מבינים את המחשבות המעכבות, מעלים תכנים פנימיים, הגדרות יסוד של האדם על מהותו ועל הסביבה שטבועים בעברו ובהווה שלו. אנו מוצאים את הסיבה ללחץ מסיטואציות, הנגרם על בסיס הבנה סובייקטיבית, ולא על עובדות המציאות בשטח. יש גם מפגש עם גורם החרדה, בו המטופל מתרגל בזמן המתאים לו, בשלבים ובמקום מוגן, לסיטואציות דרכן בדרך כלל מתחילה אצלו חרדה. בארגז הכלים ישנם תיעוד מחשבות, חילופי אוויר, שיטות מיקוד, חיבור עם כלי הבעה עצמית, עשייה פיזית , הכנת תבניות שמסיעות לחדות בביטוי החוויות והחששות, חשיבה בצוותא לחיבור דרך חיזוק ייחודית. בחירת התהליך יהיה לפי מטרות, גיל, כוחות ותחומי עניין השייכים אל המטופל.